Bath

Romersk kurbad

Romerske damer i Bath
Slik kan det ha sett ut for nesten 2000 år siden

Mennesket har i alle tider utnyttet disse varme kildene som jordens indre gir oss. Allerede i år 60 e.kr. grunnla romerne det som i dag er Bath. Selv om de lokale innbyggerne garantert hadde kjent til dette fenomenet lenge før romerne kom.

Bildet under viser hvordan det fremdeles bobler opp varmt vann i dag som for mange tusen år siden.

Varme kilder i Bath
Det bobler fremdeles opp varme fra jordens indre

Når det gjelder Roma sies det at i år 33 var hele 170 slike bad, som økte noe voldsomt, og i slutten av det 4. århundre var tallet steget til nesten 1000.

Og hadde de ikke noen varme kilder fra jordens indre, eller ønsket oppvarmede gulv…..nåvel, så fikk noen slaver gå under gulvet og fyre hele dagen, hele tiden. Ikke akkurat drømmejobben, men som romersk slave eller krigsfange fikk man ingen valg.

Datidens betegnelse på de romerske badene var «Thermae». Det er et litt omskrevet ord fra gresk, som betyr varm. Du har nesten sikkert vært borti en kjekk liten sak som har arvet navnet sitt fra dette greske navnet, nemlig «Thermos». Artig ny lærdom for meg.

Bath
Bath

Var det bare for å bade romerne kom… Nei, det var mer enn det, det var et sted å for å diskutere, for å slappe av, for å treffe andre og kanskje gjøre viktige avtaler.

Det var adskilte bad for kvinner og menn.

Tilbake til Bath, som ligger ved elven Avon.

Senere når badene ble gjennoppdaget i gregoriansk tid, på 1600-tallet, var det mer fordi det ble sagt at vannet hadde en helsebringende virkning. Og Bath fikk sin storhetstid.

Nå har nok det helsefrembringende aspektet endret seg litt siden den gang, og guiden kunne ikke få sagt det nok ganger; «Please please DO NOT touch the water». Til en busslast med turister som muligens hadde tenkt seg akkurat det, var dette dårlig nytt. Etter hvert fikk vi svaret på hvorfor, det var åpne bad. Desverre falt det en del ting og tang ned i badene. Det verste var fugleskiten. Det var derfor direkte usunt å ha med vannet å gjøre. Selvsagt var det noen som testet, og de sa det var lunkent… til info, de hadde sikkert ikke hatt vår guide 😉 Inne i selve badeanlegget kunne man kjenne at luften noen steder var både fuktig og varm. Varmtvannsdampen kom fra vann som var ledet inn i badeanlegget, i rør som dem på bildet under.

Varmtvann
Romersk varmtvannsrør

Vi fikk desverre ikke smake på vannet, fra en annen kilde såklart! Fordi vi var ferdig med runden akkurat 5 minutter for sent, sånn er livet iblant. Så det ble heller noe håndlaget godteri fra en av småbutikkene i Bath. Sikkert ikke så helsebringende som vannet, men veldig god trening for smaksløkene, som sa nam nam 😉