Stonehenge

Overveldende og magisk

Foran Stonehenge
Som turist foran Stonehenge

Stonehenge var for meg en overraskelse med hensyn til størrelsen på steinene. Jeg var ikke forberedt på hvor gedigne de var i forhold til det intrykket jeg har fått ut fra bilder og TV-programmer. I tillegg hadde jeg i mitt hode laget et bilde av at Stonehenge lå på en slette. Steinsirkelen gjør det. Selve Stonehenge ligger i en svak helling.  Langstrakte rullende åser omkranser steinene. Noe som gjør at vinden kan bli skikkelig kraftig…og kald, iallefall i februar. Samtidig var dette høydepunktet for meg på min 5 dagers tur. Det å gå rundt alle steinene, se på dem og kjenne på følelsene.

Vaktravn
Varktravn i Stonehenge

Vi fikk beskjed av guiden om at vi var heldig med tiden av året (28.2) og antall turister som som ønsket det samme som oss. Det å se og kjenne på magien av disse steinene som har stått der så lenge og det har vært så mange teorier om. Fremdeles finnes det flere teorier.

Stonehenge
Stonehenge
Stonehenge
Stonehenge

Fakta

Fakta: ringen på 83 steiner totalt er bygget av 2 typer stein, Sarsens og Bluestone. Stedet ble påbegynt for ca 5000 år siden og bygget i flere stadier. Steinsirkelen ble reist i det som kalles Neolittisk tid, ca 2500 f.kr. Originalt var det to innganger, en fra nord og en fra syd. Første gang stedet nevnes i historiske skrifter er 11-1200 tallet.

Vil du lese mer om dette kan du klikke på denne lenken.

Andre steder i Europa det finnes «Henges» er Goseck i Tyskland, selv om denne ikke var reist av stein. Det finnes også lignende jordsirkler i norden, nærmere bestemt Danmark.

Stonehenge
Stonehenge med ytre sirkel

Guidede turer

Jeg gikk inn på webside for London, og så gjennom hvilke muligheter som fantes for å se Stonehenge. Det finnes denne turen som inkluderer flere steder på en dag, det finnes Stonehenge morgen og Stonehenge kveld. Sommertilbudet, som begynner 1.4 gir mulighet for å bestille spesialtur innenfor steinsirkelen. Ja den koster mer enn de andre. Etter å ha sett Stonehenge, vet jeg at jeg gladelig hadde betalt litt ekstra for å få denne spesielle muligheten. Mulighetene er mange, og det er bare å velge.

Reise dit på egenhånd

Tidligere var det parkering i nærheten av Stonehenge, nå ligger det et stort senter ca 30 minutters gåtur (2km) fra anlegget, eller man kan bruke tilbringerbussene som går i ett fram og tilbake. Jeg vil anbefale bussturen og heller bruke den ekstra timen ved steinsirkelen.

Stonehenge
Stonehenge