Malta

St.Pauls bay mars 2011

Mimosa i mars
Mimosa i mars

Malta ligger i Middelhavet og består av 6 øyer, kun 3 av dem er bebodd, Malta, Gozo og Comino. Selv om den ligger der midt uti havet har øya vært bebodd siden 5200 før Kr. altså lenge før pyramidene i Egypt. Det finnes uttalige bevis for dette, som er åpent for publikum. Vi besøkte kun hovedstaden Valletta.

Malta er nå republikk (1964) og sjef i eget hus for å si det slik. I fortiden derimot har de vel nesten vært for kasteball å regne, så strategisk som øya ligger til. Selv normannerne var innom der på 11tallet og sjefet litt.  I 1530 ble øyene gitt til Johannitterordnen som evig leie. Ordnen motsto senere beleiring fra den tyrkiske armeeen. Det var etter dette at festningen i og rundt Valletta ble bygget. Desverre fikk byen kjenne det en gang til, Valetta ble europas mest bombede by under 2.verdenskrig.

Feringer og festivaler

…er det mange av på øya. Vi havnet oppi en slik festival, tydeligvis katolsk. Det ble litt av en opplevelse, med stort fyrverkeri etterpå. Og…siste buss var gått da vi fant ut det var på tide å forlate det hele. Det må jeg si, taxi var ikke lett å oppdrive der og da, ikke ble det billig heller, men fyren var en fortreffelig guide for øya og livet der.

Prossesjon
Prossesjon

malta 135

Banner
Banner
Festival
Festival

malta 154

Mosta

Kirken i Mosta er spesielt kjent for at den ble truffet av en bombe i 1942, mens det var over 300 mennesker tilstede. Bomben detonerte ikke, og hendelsen ble raskt kalt et mirakel. Om du ser godt etter er det mulig å se hvor hvor hullet i taket er reparert. Kirken er også så høy at den svinger litt i vind, noe som lett kunne ses på lampen som hang ned fra kuppelen.

Kirsken i Mosta
Kirken i Mosta
bombehull 1942
bombehull 1942
Kuppel Mosta
Kuppel Mosta
Kirkelampe
Kirkelampe Mosta

Mdina

Den gamle hovedstaden, også kalt gamlebyen. En uberørt middelalderby på toppen av en høyde, nesten midt på øya. Mange små og trange gater. Kun beboere har lov til å kjøre der, og ettersom jeg forsto kostet det enorm mye å bo der. Altså for de mer bemidlede for å si det slik.

Mdina
Mdina
Mdina
Mdina

Utsikt fra Mdina.

Utsikt fra Mdina
Utsikt fra Mdina
Utsikt Mdina
Utsikt Mdina

I 2011 kjørte fremdeles de gamle, åpne bussene. Det var litt av en opplevelse, på mange måter. I tillegg måtte vi lære oss å stå på feil side av veien og se feil vei på busstoppene, skikkelig uvant. Med 3 dagers billett, busset vi hit og dit og fikk se en masse av øyas natur. Det var selvsagt vanlige busser der også, men de var jo ikke på langt nær så spennende å oppleve.

Vårlig Malta
Vårlig Malta

malta 064