Malta

Sliema tidlig mai 2015

Valetta
Valetta sett fra Sliema

Mye mer sommerlig enn i mars (som dette bilder er fra, se Malta 09) med sol og norsk badetemperatur. Vi hadde lite på programmet denne gang, mest mulig avslappning og FERIE.

Sliema ligger bare en liten ferjetur fra hovedstaden Valletta. For dem som ikke ønsker å gå fra ferja og opp til Valletta, går det en liten buss. Den er verd prisen, 1 euro… trappene og bakkene er bratte. Gå heller ned igjen, om du absolutt vil gå og se litt på veien, slik som oss.

Valletta
Valletta

Valletta er den nåværende hovedstaden på Malta. Malta som i sin tid ble leid ut for evig til Johanitterordnen, eller St. Johns Order. Og den årlige leien hva var den? Jo, 1 (Malteser)falk.

St. John Co-Cathedral bygget mellom 1573 og 1578.

En fantastisk flott katedral, vel verd å få med seg. Den er både mektig, og virkelig vakker. Med egne siderom oppdelt etter slik europa var inndelt den gang, i kongeriker og områder. Dersom du ikke har kledd deg med tildekkede skuldre vil du få tildelt et sjal til å ha over skuldrene. Det er heller ikke lurt å komme med ryggesekk, for den må du omgjøre til magesekk 😉 Vi spurte hvorfor, og det var fordi man kunne komme til å dulte borti ting med sekken, eller bli bestjålet. Grei forklaring. Det finnes mer å se enn bare kirken, ta gjerne med deg dette også når du er der. Audioguide er greit.

Katedralen i valletta
Katedralen i valletta

Etter en slik opplevelse kan det være greit å finne seg et bord, bestille noe mat og vin. Sitte der og fordøye både maten, og det man har sett. Malteserne vil tydligvis ikke at folk skal sulte, så porsjonene er ganske store. Syntes vi to damer da, og vi anser oss ikke som småspiste. Engelsk, italiensk eller maltesisk er de vanligste språkene på øya. Derfor er øya språklig sett et greit sted å feriere, de fleste av oss nordboere snakker jo engelsk.

Museumsbesøk

I Valletta. Og der oppdaget vi at; fortidens mennesker nok hadde satt mer pris på damer med litt (mye) å gå på fremfor de tynne (photoshoppa?) modellene vi stadig bli møtt av i diverse magasiner i dag.

Museum Valletta
Museum Valletta

Det er ikke ofte jeg tar meg tid til å gå på vanlig innendørs museum når jeg er på ferie, vet ikke hvorfor. Kanskje det kommer av at jeg heller vil oppleve hverdagslivet slik det er nå, med historien i bakhånd. Eller se steder ute i naturen. Jeg pleier å lese meg opp på de stedene jeg skal besøke slik at jeg vet litt om både landet og menneskene. En slags respekt for besøkelsestedet. Vi turister er vel stort sett kun en slags besøkende i andres hverdag. Kommer innom og forvinner igjen.

Til info. De gamle bussene var nå borte, men de nye kjørte akkurat like fort 😉 Og noe jeg fremdeles ikke synes er greit…de kjører på «feil» side av veien, for meg.

De første dagene hadde vi ikke fått med oss at det var basseng på taket av hotellet. Heldigvis. Vi gjorde som sørlendinger flest…og Maltesere. Vi tok med oss badetøy, håndkle og det vi måtte trenge av vått og tørt, fant en ledig plass på fjellet og nøt både sola og vannet. På denne måten kom vi mye nærmere hverdagslivet, med prat, latter og litt musikk. Etter noen dager kunne vi si hei, hilse på dem vi hadde sett før, og vi passet hverandres ting hvis noen skulle uti vannet for å bade. Dog la vi merke til at de andre nok ikke syntes vannet var så varmt som oss, hmm, hva kan det komme av, det var jo hele 19 grader!

Vi delte gladelig plass med fastboende av mange forskjellige slag, selv de med fjær.

Badeplass
Badeplass

Dagstur med sightseeingbåt

En tur som inkluderte Gozo og busstur der,  Comino, samt rundtur rundt hele Malta. Den turen var utrolig fin, har du tid og en sjanse, ta en slik båttur. Husk bade- og soltøy!

Gozo og «The Azure Window»

De som har sett «Game of Thrones», vil gjenkjenne dette stedet, sies det.

Gozo
Gozo

Akkurat på denne dagsturen hadde Gozo kun en ting å vise frem for meg; «Azure window». Skulle jeg tatt denne turen om igjen, hadde jeg hoppet av på Comino. For å bade, slappe av og få litt mere tid og ro. Vinduet var spesielt og vakkert, samtidig som man fikk under 30 min stopp her, til å gå bort, fotografere, handle vann/mat  og gjøre andre nødvendige ting.

Det ville nok vært bedre å sette av en hel dag kun til Gozo, slik at det hadde blitt tid til å se alt i et mer sakte tempo.

Comino og den asurblå lagunen.

Det var nesten så vi trodde øynene våre lurte oss, så fantastisk var fargen på vannet inni lagunen.

Siden vi hadde meldt oss på en ekstratur med «ræcer»båt, masse fart og hulesafari, ble det ingen bading på oss. Synd, selv om det myldret av folk der altså. Men tiden strakk rett og slett ikke til.

comino
comino
comino
comino

Etter Comino fikk vi se resten av kystlinjen til øya Malta, i sol og nesten damstille vann. Her snakker vi stupbratte høye klipper noen steder.

Klipper Malta
Klipper Malta

Vi ser inn på Blue Grottow, den blå grotte på Malta

Blue grottow
Blue grottow