Cinque Terre

Dagstur fra Calci

Veldig tidlig buss til Pisa, tog til la Spezia. Derfra går det et lite tog frem og tilbake blant de 5 landsbyene, eller som navnet faktisk sier de 5 land(områdene). Disse ligger i Liguria og har engang vært rivaler seg i mellom. Nå er de små byer som noen steder ser ut som de klamrer seg fast. På samme måten som turstiene mellom dem. De to første stiene var stengt da vi var der. Og det kan nok ligge noe i den følelsen av å klamre seg fast. På grunn av erosjon går det stadig større og mindre ras. Trafikken av turister ble også en utfordring for naturen og det er nå satt en årlig kvote på hvor mange som får lov til å gå i løypene mellom de 5 landsbyene.

Corniglia til Vernazza

Ruta er på 3 km, og vi brukte 2 timer. Nå må det tillegges at vi brukte god tid. Vi gikk i september, på en tid som de fleste anbefaler på grunn av temperaturen. Vi var mange som gikk samme vei, og like mange som kom imot oss. Maursti. Samtidig, gå i ditt tempo, se det du vil se, og vær på tur. Vi tok fotopauser og andre pauser. For det var slik vi ville ha det.

Starten opp til Corniglia var nok på et vis det tøffeste, trapper og enda flere trapper, tror det er nærmere 400 trinn opp.

Opp til Corniglia
Opp til Corniglia

Når du er oppe ta deg litt tid, se deg rundt, og ta hensyn til dem som bor der hver dag. Vi fortsatte videre (i overskyet vær) og stoppet stadig for å se både fremover og bakover på stien.

bilde1

Turen var for oss full av opplevelser for sansene. Halvveis på ruta kom vi til en «bomstasjon». Hver og en av oss ble avkrevd 6 euro (2013) til vedlikehold av stiene. Det betalte vi gladelig, for det må være litt av et arbeid å holde alle trinna og og rekkverk og ikke minst stiene i orden.

Cinque Terre
Cinque Terre

Mye opp og ned, så det kjennes i knærne når du kommer frem til Vernazza. Helt nede ved havet igjen.

Vernazza
Vernazza

Gå sakte gjennom de små gatene, ut på piren. Ta et bad, eller sett deg ned og nyt et måltid mat med litt vin. Det er vel fortjent etter strabasene.

Vi tok tog derfra og tilbake til La spezia. Husk å ta lokaltog når du er der, og ikke ekspresstoget. Forvent køer og stufulle tog. Det går også båt mellom byene, men for å være ærlig, båtene er like fulle av folk.

Ikke la dette skremme deg, kan hende det ikke er slik den dagen akkurat DU er der…

Litt fakta

Den biten vi gikk, helt ute ved havet, blir kalt Sentiereo Azzurro, asurblå sti på norsk. Det finnes flere stier i området, som går lenger inne.

Det er veldig greit å veksle mellom tog og fottur slik vi gjorde. Togbilletter kjøpes på togstasjonen. Vi kjøpte dem den gang hver for seg. Ettersom jeg har forstått kan man nå kjøpe et turkort/pass i forkant, på turistinformasjonen. Det er også mulig å kjøpe dagspass/togpass i ett.

Husk å ta med deg vannflaske og eventuelt noe mat, vi så ikke noen mulighet til å få kjøpt noe på veien mellom de to byene.

Vi bodde i nærheten av Pisa og tok en dagstur. Vil du gå flere dager i Cinque Terre er det flere muligheter for å komme dit. Fra Norge er det en mulig å fly til f.eks Firenze, Pisa, Milano og Bergamo. Fra disse stedene er det mulig å komme deg videre med tog eller leiebil.

Og ikke bli overrasket om du hører norsk og skandinavisk flere ganger på turen;)