Volterra

Toscanas høyest beliggende by

Denne byen er meget gammel, og ble bygget av etruskerne.

Hvem var etruskerne, det er ikke så mye man vet om dem bortsett fra litt som er skrevet av romerne i ettertid. «Nøkkelen» til etruskernes skriftspråk er etter det jeg forsto på husvertinnen, enda ikke funnet.

De bosatte seg i sentral italia rundt 8.århundre f.kr. Og klarte seg fint helt til romerne bestemte seg for å «overta» sånn ca 300 f.kr.

Byen er berømt for håndverkerne som har skåret ut kunstferdige statuer og gjenstander i alabast i over 2700 år.

IMG_7067

Palasset «palazzo dei Priori er faktisk det eldste av sitt slag i Toscana. Bildet over er fra Piazza dei Priori og palasset ligger til høyre i dette bildet.

Vi satt som vanlig med 2 cappucini og så på folkemyldret og nøt sola og ferien.

IMG_7068

Vi vandret rundt som alle andre på alle de gamle brosteina, slitt ned av menneskeføtter og kanskje noen biler …og hester i sin tid.

Blant alle brosteinene fikk jeg se denne, hvor fossilene på et vis lyste opp steinen. Fra normalt liv på havets for bunn for veeeeldig lenge siden, til brostein på toppen av en ås. Spennende.

IMG_7072

Som alle andre gamle byer i Italia hadde også Volterra sine små bakgater og smug og flotte detaljer.

Vi hadde også muligheten til å se inn i en liten kirke hvor lysene brant og mennesker kunne ta seg tid til å reflektere og be. Av prinsipp tar jeg aldri bilder av slikt, det har noe med respekt for andre mennesker å gjøre, i mine øyne. Men at det gjør inntrykk i en ellers turistifisert verden, ja det gjør det. Vakkert på sin måte.

IMG_7081

IMG_7082

IMG_7084

Med en fantastisk utsikt til slettene nedenfor, eller kanskje man bør si oversikt. Oversikt over hva som skjedde rundt deg var nok viktig for den tidens mennesker.

_MG_7073

Volterra har også sine byporter som alle andre, noen større og noen mindre. Vi gikk inn den ene store; Porta a Selci. Fikk se 2 til, og dette bildet er fra Porta all` Arco. Med en fantastisk utsikt ut mot verden der nede.

20160507_143750

Parkering

Også her fant vi en grei gratis parkeringsplass litt nedenfor byen og begynte på oppstigninger derfra til en av byportene.

4 comments on “Volterra

  1. En herlig by Mette. De smale gatene og den flotte utsikten. Flotte bilder og en bra tekst.

    • Mette M. Karterød

      19. mai 2016 at 11:10

      Volterra var faktisk en av de byene jeg overveier sterkt å dra tilbake til. Og kanskje se litt mere på det som er innendørs også. Samtidig som jeg nok blir sittendes på Piazzaen og nyte travelheten og roen på en gang.

  2. Hi there! I am at work browsing your blog from my iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

Comments are closed.