Kvitskriuprestein

I Uldalen ved Otta

Det begynte å bli noen år siden jeg var der forrige gang. Jeg hadde sett bilder derfra i en flott bok jeg fikk om Norge, og ville gjerne se stedet. Dette var i 98, og det var ikke lett å finne informasjon. Internett var liksom ikke helt vanlig på den tiden 😉 Men i 99, nærmere bestemt tidlig på morgenen 25.6.99 ble dette bildet tatt. Slik så det ut den gang.

Kvitskriuprestein 99
Kvitskriuprestein 99

Og slik så det ut 21.7.16. Det hadde tydelig blitt færre prester tilstede.

Kvitskriuprestein
Kvitskriuprestein

Det er tilrettelagt med sti og trapper, både i stein og treverk. Nå er det gode parkeringsmuligheter. Det står en informasjonstavle i bunnen av stien. Søk gjerne opp mer på nettet før du drar.

Her kommer litt info; Morenemassen man ser er minst 9000 år gammel. Den lyse massen er fast og hard når den er tørr, men desverre regn kan lett ta med seg det som ikke er dekket av en større stein. Det bør heller ikke komme for mye regn per år  for å få slike «pyramider». Etter hvert som årene går, og regnet kommer, vokser prestene seg høyere og større. Helt til underlaget blir for mye erodert og alt raser. Mens nye kommer til, ut fra morenemassen. Uten å være helt 100% sikker mener jeg å ha hørt at de eldste og ytterste kan være 200-100 år gamle.

Bildet under er fra infotavlen.

20160721_202258

Det bør vel sies at de minuttene som er angitt på tavla er minutter i rett oppadgående retning. Jeg er langt fra topptrent, og opp dit fikk jeg virkelig kjenne på hvor dårlig kondisen er…og knea. Men er det verd det. JA, så absolutt. Har du ikke vært der før, bør du benytte sjansen. Før alle prestene kanskje bare forsvinner. Det er det mest kjente stedet i nordeuropa, hvor dette fenomenet kan ses. Har ellers sett det i fjellene i Italia. Og Ritten i nærheten av Bozen/Bolsano. Igjen har jeg mått ty til mitt gamle fotoalbum, fra en mc-tur i 2003.

20160801_203713

Men ingen steder har jeg kommet så nær som her.

Kvitskriuprestein
Kvitskriuprestein

 

Kvitskriuprestein
Kvitskriuprestein

Når man til slutt kommer opp er det godt tilrettelagt med utsiktsplattformer og trapper. Man kommer svært nær og kan ta bilder fra flere kanter. Vil du ha noen bilder som ikke så mange har, er kanskje dette akkurat stedet for deg?

Kvitskriuprestein
Kvitskriuprestein

Etter å ha studert ansiktsutrykkene litt nærmere vil jeg driste meg til å si, jeg synes de ser ganske hovmodige og nebbete ut 😉

Kvitskriuprestein
Kvitskriuprestein

Vi fotograferte og beundret denne anderledesverdenen, før tok vi den noe lettere turen nedover. Ned til parkeringsplassen og ut av dalen. Til Thon hotell Otta, og bonusovernatting. Det var deilig å kunne ha rom med frokost, fremfor Iglotelt, sovepose og rundstykke fyllt med tubeost (1999).

20160801_195116

Det er mulig jeg har blitt et «luksusdyr» på mine eldre dager, men det er helt greit for meg altså 😉 Selv om jeg helt sikkert hadde klart meg greit i telt fremdeles….noen dager.