Lygnstøylsvatnet

I Norangdalen

Lygnstøylsvatnet. I denne dalen ligger noe som kanskje kan kalles Norges atlantis, eller iallefall et samfunn som nå er under vann. Dette skjedde for over 100 år siden. Den 26. mai 1908 dundret et stort steinras ned fjellsiden med bulder og brak. Fra fjellet Keipe, over elven Lygna. Raset sperret utløpet av den trange dalen, og vannet i elven forsvant i 3 dager. Lokalbefolkningen skjønte at braket de hadde hørt fra fjellet var alvor, og ikke bare et av de vanlige smårasene. Gården Nordang hadde en seter her oppe, og oppdaget at vannet begynte å stige. Etter en stund ble de nødt til å evakuere husene. Vannet stoppet ikke før de stod et par meter under vann.

Denne dagen var vannet veldig stille og klart, og det ble noen fine bilder.

Lygnstøylsvatnet

Det skal ikke mye vindpust til før sikten ned i vannet reduseres skikkelig. Vi var heldige, for vinden gav seg igjen og vi fikk ny mulighet til å fotografere.

Lygnstøylsvatnet

Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet

Det vaker i vannet bak steinen, og vi så faktisk fisk. Det skal finnes ørret her. Vi så noen med fiskestang oppe i enden der den gamle veien forsvinner ut i vannet.

Lygnstøylsvatnet
Lygnstøylsvatnet

Denne store steinen har fått navnet Gange Rolv og er fra raset i 1908. Den sier vel også sitt om at dette ikke var et vanlig lite ras. For meg ser det ut som det fremdeles raser litt fra fjellet, ref den lyse stripen av natur bak steinen.

_MG_7860

Legger ved et bilde fra en klynge med seterhus fra et annet sted i dalen. For å gi et innblikk i hvordan det kan ha sett ut før raset i 1908.

Norangsdalen
Norangsdalen

Selv trivdes jeg veldig greit med å stå på land og se og undres. Men er du interessert i å dykke, finnes det også muligheter for det. Info og filmer finnes ute på nettet.

Stedet ligger i Møre og romsdal fylke. Hvordan komme seg dit. Fra stryn, kjør nordover mot Hellesylt. Fra Geiranger ta ferja til Hellesylt og kjør litt sydover. Om du kommer over Trollstigen, ta ferja til Stranda og kjør sydover.