Madeira

Våren 2012

Del 1

Madeira er en tropisk øygruppe, men vi tenker vel kun på hovedøya når vi snakker om Madeira. Øya har subtropisk klima. Plassert 900 kilometer fra  Portugal og 600 kilometer fra kysten til Marokko, en liten flekk uti Atlanterhavet. En vakker flekk. Den ble oppdaget i 1418 og fikk da navnet Madeira som betyr: Øya full av trær. Hovedstaden er Funchal, og det meste ligger i gangavstand. Vi fløy fra Gardermoen med direktefly. Flyplassen ja, den er et kapittel for seg, der den for det meste ligger på stolper på land og uti havet. Jeg har ikke flyskrekk eller noe slikt, samtidig som det var spennende å lande og ta av på denne lille «ekstrabiten» av øya.

Leiebil ble hentet, veldig liten bil faktisk. Og takk for det. Selv med liten bil var det så smalt at vi måtte slå inn begge speilene for å få sneket oss inn i parkeringshuset, som tilhørte hotellet i Funchal. Noen av gatene, nei de var ikke så store at det gjorde noe de heller. Det var veldig kjekt om det ikke kom noen imot. Likevel, drar du til Madeira vil jeg virkelig anbefale deg å leie bil, det er utrolig å kunne kjøre rundt på denne øya som er en blanding av ørken og en overdådighet av grønt, av blått hav og høye fjell. Kart ble innkjøpt. Likevel var det ikke alltid vi fant det vi hadde tenkt på første forsøk, men du verden så mye natur vi fikk se. Veiene går bratt opp og ned, med hus som klamrer seg fast på de utroligste steder. Veiene kan også ligge helt nede ved havet. Man kan få oppleve både opprørt hav og stille viker.

Kart Madeira
Kart Madeira
Bilturer

Sol og vakkert vær, og vi var på vei, vår første dagstur i retning nord. I starten nede langs kysten, og senere opp i høyden. Veien går under en foss, den går i tett grønn skog, og mange steder langs veikanten er det fullt av Agapanthus. Desverre var det for tidlig på våren til at de var begynt å blomstre, med sine store blå blomsterklaser. Selv for noen av trærne var det tidlig vår i slutten av mars.

Vei Madeira
Vei Madeira
Blå lilje
Blå lilje

Iblant ble det veldig svart og svidd langs veien. Det er et problem med krattbranner på Madeira. Masse eucalyptustrær (oljete) gjør at det iblant kan brenne kraftig.

Ut til Ponta du Pargo og fyrtårnet på odden der. Med en fantastisk utsikt både sydover og nordover langs øya.

Utsikt fra fyrtårnet
Utsikt fra fyrtårnet
Utsikt fra fyrtårnet
Utsikt fra fyrtårnet

Videre langs kysten mot Porto Moniz, og noen smale ørnesvinger ned mot selve stedet. Et veldig egenartig landskap, hvor bølgene stadig rullet inn over klippene.

Bølger
Bølger

Det er nesten alltid mer bølger på nordsiden av øya enn på sydsiden.

Porto Moniz
Porto Moniz

Men rett bak klippene kunne det være helt damstille.

Porto Moniz
Porto Moniz.

Porto Moniz var tydeligvis et sted som var mye besøkt, her kom turisbussene den ene etter den andre. Likevel, dersom man gikk litt utenfor alfarvei, var det både plasser og ro og vakkert. Vi kjøpte oss litt lunsj, satt i sola og bare koste oss. Og delte litt med de lokale fastboende 😉

Lunsj
Lunsj

Ved Sao Vincente fikk vi se et et skilt som viste til guidet tur i «lavahuler». Hulene ble utformet av et enormt vulkanutbrudd som fant sted for over 890 000 år siden. Hulene/tunellene ble åpnet for publikum i 1996 og er verd et besøk. NB! Tar du med kamera for å fotografere, husk å ha med iallefall en dusjhette til å ha rundt kamera, for det drypper fra taket. Og klær som er egnet for en slik rundtur. Det er en god kjøretur dit fra Funchal. Vi valgte å dra tilbake dit en annen dag, for å ha god tid til denne rundturen inni fjellet.

Taket i lavatunellen
Taket i lavatunellen

Om man vil, kan man i ettertid kjøpe diverse info og media, sammen med et foto, som blir tatt av en fotograf på turen inni lavatunellene. Foto er klart når man er ferdig med guidingen. Det finnes også kinosal med en flott film om hvordan Madeira ble til, og fikk sin nåværende form. Jeg synes den biten var like interessant som vandringen. De hørte liksom sammen.

Lavatunell
Lavatunell

Men selv inni dette mørket finnes det noe grønt, iallfall der lampelyset stadig skinner.

Planter i mørket
Planter i mørket

Ut i dagslyset og videre på tur. Omtrent midt på øya går det en vei tvers over. Vi kjørte både over fjellet på våre turer, og gjennom tunellen. Selvsagt spares det en masse tid på å ta tunellen, men en bør ta seg tid til turen over fjellet også.

Utsikt oppover fra Sao Vicente
Utsikt oppover fra Sao Vicente

På vei nedover i retning mot Ribeira brava.

Utsikt
Utsikt

Ny dag og enda en tur. Fjellene her er spisse og spektakulære. Toppene, som av og til er dekket av tåke og dis, har et eget mikro-klima.  Tidlig en morgen startet vi med kurs for Pica do Arieiro som ligger 1810 meter over havet. Det var sol i Funchal, men da vi kom opp dit så vi bare en hvit tåkevegg… og noen blomster. Når man stod der, var det litt vanskelig å tro at det bare var noen mil fra kysten.

Gule blomster
Gule blomster

Heldigvis lettet tåka etter hvert. Vi var ikke kledd for en lang vandretur, men tok oss en liten tur/retur i denne spesielle naturen.

Tåken er i ferd med å lette
Tåken er i ferd med å lette

Stiene er ofte hugget inn i fjellet, samtidig som de er veldig fine å gå i. Men man merker på pusten at man ikke går nede ved havnivå. Iallefall gjorde vi det.

Vandrersti i fjellene på Madeira
Vandrersti i fjellene på Madeira

Utsikten var sikkert formidabel på den lille utstikkeren der vi snudde for å gå hjemover, men det var det med tåken da…

Opp der har vi kommet fra og jammen meg skal vi opp der igjen. Vi møtte mange av dem som skulle ta den lange turen videre over fjellene.

Vandrersti
Vandrersti

Og langs denne fjellkjeden og over skulle de. Vi kunne så vidt skimte dem som små prikker som så ut som de snilet seg av sted. Så det var nok en tur for de som hadde godt mot og god tid.

Fjell Madeira
Fjell Madeira

Videre ble det en liten ekstratur for å finne disse berømte husene gamle husene på Madeira. Nuvel, for å være ærlig var det en lang tur for to hus. Eller var det 3. Vet ikke om jeg hadde gjort det igjen, bare for å se disse husene. Så legg gjerne inn litt mer i den turen, og kikk innom husene på turen videre.

Gamle hus
Gamle hus

På vei hjem fikk vi nok en fantastisk utsikt i en sving, og da er det bare å benytte sjansen til å ta et bilde.

_mg_3046

Det ble ingen levadavandring på oss, men en del andre opplevelser. Både gåtur, sledetur og botanisk hage. Derfor kommer det flere innlegg fra Madeira.

2 comments on “Madeira

  1. Halvor Smeland

    29. oktober 2016 at 20:36

    Bra Mette.

  2. Mette M. Karterød

    8. november 2016 at 21:23

    Tusen takk 🙂

Comments are closed.