Dole

Dole i Frankrike

I øst-Frankrike befinner denne lille byen seg, i Franche-Comté, mellom Dijon og Besancon. Rett ved elven Doubs. En gang i middelalderen var byen faktisk hovedsete i denne regionen. Fra det trettende århundre til et stykke ut i det sekstende. Veldig tidlig, i 1423 hadde de både universitet og parlament der. Så kom en eller annen fransk hersker og erobret det hele, og befalte at; nei fra nå av skulle Besancon være hovedsete. Som sagt så gjort, og mye ble flyttet, både parlamentet og universitet.

Dole, Kanalen deler seg
Dole, Kanalen deler seg

Denne elven/kanalen er slik jeg forsto det 430 km lang og flyter ut ved Saône ved Verdun-sur-le-Doubs. Den er såvidt innom Sveits, er veldig svingete og flyter sammen med en annen kanal; Rhine-Rhône. I følge en av plakatene opp i byen var kanalen og handelen mye av årsaken til rikdommen og makten Dole en gang hadde.

Romerne kallte byen Dolla, og ute i elven står fremdeles en rest av en av buene fra broen som ble bygget den gang.

Dole, Kanal
Dole, Kanal

En meget kjent person ble født her i julen 1822, og sikkert også døpt her, kanskje akkurat i Katedralen. Han var en glimrende kjemiker og bakteriolog. Han oppdagelser har garantert reddet mange liv. Først og fremst kjenner vi vel vedkommende for hans oppdagelse om pasturisering, altså er navnet naturligvis Luis Pasteur. Samtidig det er mer, mye mer. Han var en av de første til å få sykehus til å skifte sin praksis når det gjelder hygiene for å minimere spredningen av mikrobiologiske organismer. Han «fant også opp» vaksinen, en teknikk som har blitt viktig for å forebygge sykdommer som f.eks kopper. En annen ting han gjorde var å oppdage viruset da han studerte rabies, en sykdom som kan overføres til mennesker ved bitt fra hunder.

Kanal Dole Frankrike
Kanal Dole Frankrike

Kirken, som på engelsk blir nevnt som The Collegiale-Notre-Dame, ble bygget i gotisk stil. Bygging tok flere tiår før den ble ferdig (1509 – 1586). Det beste stedet å se katedralen fra er å spasere ned til elven/kanalen slik vi gjorde og følge kanalen et stykke før en på ny går over en bro og tilbake til selve byen igjen. Vi spurte på hotellet og fikk kart og masse informasjon om hvordan vi kunne legge opp vår gåtur for å se mest mulig. Utrolig behjelpelige personer i resepsjonen, de hadde helt rett, det var virkelig et flott skue, både katedralen og kanalen.

The Collegiale-Notre-Dame
The Collegiale-Notre-Dame

Fra hovedgaten som strekker seg fra det rundkjøringen ( med parkeingplass inni) og ned til elven/kanalen. Om du ikke vet noe om byen er det en masse informasjon å hente på de informasjonstavlene som er plassert nedover langs gaten. Historien begynte nesten slik: Det var en gang… En utrolig flott måte å informere sine besøkende på synes jeg.

Dole, gatebilde
Dole, gatebilde

På våre vandringer i byen og langs kanalen traff vi stadig på disse små trekantene med en katt inni. Hva det står for, eller hva det betyr vet jeg ikke, men litt søtt var det jo.

Katten i gaten
Katten i gaten
Dole, Frankrike
Dole, Frankrike
Dole, Frankrike
Dole, Frankrike

Det er mulig at sykkelinteresserte vil kjenne seg igjen på bildene. Le tour de France har vært stadig innom denne byen på en av sine etapper. Slik de også var tidlig i juli 2017. Dette er tydligvis noe byen er stolte av, for igjen er det masse informasjonsplakater og bilder fra tidligere tour`er. Særlig i området rett ved katedralen

Katedralen
Katedralen

Fontenen var på hele tiden. På kvelden blir det et flott fargespill i vannspillet foran katedralen. Mye på grunn av alle  fargeskiftningene, lys og all bevegelse ble vi lettere stående når det ble kveld og mørkere. Må også legge til at det var lite bråk fra kafeer og annet der, slik at roen rundt katedralen nok bidro til å gjøre opplevelsen enda bedre.

.

Vannspill foran katedralen, Dole
Vannspill foran katedralen, Dole

Om du er på tur i Frankrike og i nærheten vil jeg virkelig anbefale deg å ta en liten, (eller kanskje lengre)  avstikker til denne lille byen med kanalene.

2 comments on “Dole

  1. Ser flott ut!

    • Mette M. Karterød

      9. januar 2018 at 20:57

      Veldig koselig liten by. Alt var i gåavstand. Små spisesteder og god mat.

Comments are closed.