London 2018

Langweekend fra fredag 2.11 til mandag 5.11

 

Vi fløy fra Kjevik via chiphol/Amsterdam til Heatrow utenfor London. Andre muligheter er direkte Kjevik – Stansted. Tidligere har jeg flydd til London City via Amsterdam. Så det finnes flere muligheter om en vil en snartur til London fra Sørlandet. Vi valgte vår tur både på grunn av økonomi, og det at man kan ta undergrunnen direkte fra Heatrow til London. Husk at klokken pinses 1 time på turen.

Det er bare å fylle på «Oyster-kortet». Oystercard brukes på den måten at man «bipper» seg inn på den stasjonen man går på, og «bipper» seg ut ved den siste stasjonen man går av. Da blir riktig beløp automatisk trukket fra, og restsummen på kortet kommer opp på en liten skjerm idet du går gjennom bommen. Lenken under er til kartet over London underground.

http://content.tfl.gov.uk/standard-tube-map.pdf

Oystercard
Oystercard

Siden vi skulle være der i noen dager, fylte vi på 30 pund på kortet vi kjøpte allerede forrige gang vi var i London. På høyre side står tegnet både for undergrunnen og overgrunnen. Men vær klar over at overgrunnen som gjelder for dette kortet er innenfor et begrenset område. Skal du utenfor, er det en vanlig togbillett som gjelder. Som da vi dro til Dover – mer om det i eget innlegg.

For første gang forsøkte vi oss på å bestille leilighet via Air-bnb og det var i grunnen en positiv overraskelse for oss. Leiligheten vår lå i et område som heter «Seven sisters». En loftsetasje, med god plass for oss 3. Huset var nok noen år gammelt, og hadde masse sjarme, mao ikke alle veggene var like rette. Men det gjorde ikke noe for oss. Vi leier gjerne via Air-bnb igjen.

Ytterdør
Ytterdør

Innsjekk på leilighetene har sine egne regler. Vår hadde innsjekk kl.15.00. Siden vi hadde med oss en som ikke hadde vært i London før, var det naturlig å ta en kikk på visse attraksjoner. Som vi to andre synes var OK å ta en kikk på. Gå av på Embankment. Når man kommer ut derfra ser man rett på Big Ben…..ja bortsett fra at den akkurat nå var godt pakket inn i plast og annet, sikkert for vedlikehold av en eller annen slag. Så der ble vi litt skuffet. Samtidig, jeg har da bildet fra forrige gang vi var der.

Big Ben
Big Ben

Til venstre ut fra stasjonen er det kort vei til bro over Themsen.

Med utsikt til «London Eye». Det store parisehjulet, sikkert med en fantastisk utsikt over London.

London Eye
London Eye

Vi snudde ved broen og tok til høyre fordi det kun er en kort spasertur til Parliament, parlamentsbygningen. Bildet er fra en tidligere tur til London.

Parlamentet
Parlamentet

Deretter begynte vi bare å tusle litt rundt uten mål og mening, men likevel, mye fint å se og oppleve. Og vi fikk med oss en opplevelse vi ikke visste fantes engang, Vaktskifte.

Vaktskifte
Vaktskifte

Bytte foran «The royal horseguards»,  før alle ryttere red den lange veien mot slottet. Vi fulgte ikke med alle som gikk den samme veien som rytterne. Vi fulgte magefølelsen, det vil si, i retning av en pub som serverte fish & chips 😉 Sulten og magen bestemte veien. Det både smakte, og gjorde godt for kroppen.

På veien dit fikk vi et glimt av slottet bak oss og en fantastisk bue foran oss. Navnet var Admiralty Arch. Den leder inn til Trafalger square hvor Nelson står på sin høye søyle med oversikt over det meste.

Admiralty arch
Admiralty arch

Etter å ha latt føttene hvile og fyllt opp energinivået, bar det tilbake til undergrunnen videre til Tower Hill stasjon. Det ikke langt å gå derfra til det historiske bygget Tower. Det er vel et bygg de fleste har hørt en god del om. Vi valgte å gå videre ned på høyre side av bygget, mot elven. Det finnes flere oppslagstavler langs denne ruta som forteller en masse om slottet og utviklingen. Akurat denne dagen var det avstengt med årsak i en større arrangement som skulle finne sted søndag kveld. Kommer tilbake til det i et annet innlegg. Uansett, det er nesten alltid yrende folkeliv der, så det er bare å venne seg til kaoset 🙂

Tower
Tower

Traitors gate, den beryktete inngangen til Tower of London, gjennom en port via elven. Den ble i sin tid bygget for å gi Kong Edvard en egen spesialinngang via Themsen. Senere ble Tower of London brukt som fengsel for fiender av riket/forrædere. Før fangene kom inn denne porten, måtte de under London bridge, hvor hodene til nylig halshuggede var plassert på påler. Flere dronninger har vært så uheldige at de har fått en båttur og et rom i The Tower; Anne Boleyn, Lady Jane Grey, Cathrine Howard.

Traitors gate
Traitors gate

Tower bridge

Tower bridge
Tower bridge

Tilbake til Tower hill og via diverse linjer til vår leilighet i Seven sisters. Innsjekk i leiligheten og en liten pause før dagens siste tur.

Som gikk til Oxford street, shoppingmekka. Trenger du litt trim i form av å gå og gå, så er dette det perfekte stedet å starte og …stoppe. Denne gangen hadde vi litt mer spesifikke planer enn sist. Så turen ble akkurat passe. Og med færre shoppestopp. Muligens fordi vi hadde med oss ett stk hannkjønn, som ikke helt skjønte gleden i shopping 😉

Kveld på Oxford street
Kveld på Oxford street