Lyngør 1.mai 2019

Mens mange andre går i tog og markerer noe så viktig som arbeidernes dag, så valgte vi i år å nyte sommerdagene som kom sånn i slutten av april, begynnelsen av mai….. Selv om bildet over er fra juli 2018.

Lyngør ble i 1991 kåret til Europas best bevarte tettsted, Stedet består av flere øyer, og har mange fine plasser for båtturister. Bildet under er fra eget sjøkart. Som er godt brukt over flere tiår, og bærer merke av det.

Sjøkart Lyngør
Sjøkart Lyngør

«I 2017 bodde det 75 personer på Lyngør inkludert Askerøya i sørvest, de aller fleste langs Lyngørsundet. Lyngør var alt midt på 1800-tallet et tettsted (over 200 innbyggere) og hadde i 1890 559 innbyggere. Nedgangen i folketallet startet like etter 1910, og ved folketellingen i 1960 var folketallet igjen under tettstedsgrensen på 200 personer.» Store norske leksikon.

Vi la til ved brygga foran den lokale lille butikken. Og i motsetning til sommer og fellesferietid var det mer enn nok ledige plasser.

Lyngør
Lyngør

Vi ville spasere litt og se Lyngør mens det fremdeles var i fasen før sommeren, og sommerturistene ankommer. Kunne du tenke deg en tur ut dit selv, går det båt fra Gjeving. Under et bilde av fjorårets rutetider, med en webadresse som man sikkert kan søke på for å få årets tider.

Rutetider
Rutetider

Vi startet med is på butikken, det var jo tross alt 1.mai og da hører en is eller flere med til feiringen av dagen 😉

Butikken en sommerdag
Butikken en sommerdag

Det er ikke så mange veier å velge i, samtidig som det også er tilrettelagte turstier som fortsetter der veien slutter. Sikkert verd å prøve, selv om vi kun valgte veiene denne dagen

At andre hadde satt sine spor her var helt tydlig, er det muligens pus og eier som har tatt en tur i felleskap.

Fotspor i sementen
Fotspor i sementen

Lyngør 6. juni 1812 «I marinehistorien er vi ikke uvant med at store sjøslag koster mange mennesker livet – og mange gode nordmenn hadde før Najaden – ofret livet i kampen for den danske kongen. Men Lyngør var spesielt — det var det største slaget innenfor Norges grenser på 400 år – og det er – målt i antall døde  – fortsatt det største slaget, hvis man ser bort fra panserskipene og kampene på havna i Narvik 9. april» Les mere her; http://forsvaretsmuseer.no/Marinemuseet/Sjoeforsvarets-historie-1814-2014/Historien-foer-1814/Lyngoer-1812

Det blomstrer over hele øya, både i hager og i naturen.

Akkurat dette huset ble brukt som lasarett for de sårede fra Najaden.

Under en av kanonene fra Najaden, som ble funnet av dykkere i 1995 (eller muligens en kopi, er ikke helt sikker)

Kanon fra Najaden

Ved det ene veiskillet tok til vi høyre og kom ut mot det «nye» byggefeltet. Det er mulig å komme videre utover øya via en tursti i begge ender av denne veien.

Veien ved byggefeltet
Veien ved byggefeltet

I enden av denne veien er det laget en liten koslig plass. Her kan man sette seg ned, og muligens spise litt medbrakt mat og drikke, og bare nyte utsikten mot Lyngør fyr.

Lyngør fyr
Lyngør fyr
Lyngør fyr

Når man bor et sted hvor vind og vær tar godt, gjelder det å finne en plass godt i le`. Og en slik plass kan man si fotballbanen/idrettsplassen er.

Lyngørs fotballbane
Lyngørs fotballbane

Tilbake samme vei, og til høyre til endes av veien. Med veldig god utsikt mot øya Odden. Ikke mye båter på vannet i dag.

Utsikt mot Odden, Lyngør
Utsikt mot Odden, Lyngør

Og jammen meg har de lagt veldig godt til rette for dem som vil ha seg en gåtur, faktisk flere plasser på øya. Med store og små hvilebenker.

Blomstrende hvileplass
Blomstrende hvileplass

På vei tilbake er det mye å se på og fryde seg over. Da denne utsikten dukket frem, så kom det fra den ene av oss turgåere; «Her er det jo noe for både for faul(fugl) og fisk». Med nett på veggen og fuglekasse i pæretreet.

Lyngør
Lyngør

Og er det ikke plass til vei rundt huset, ja så får veien gå under.

Huset over veien
Huset over veien
På vei ut fra Lyngør, mot syd.

I det vi i båten forlater Lyngør på vei videre, håper jeg samtidig at dette innlegget kunne friste deg til en tur til Lyngør, enten i egen båt eller ta ferja ut. Lyngør er vakkert uansett årstid.

2 comments on “Lyngør 1.mai 2019

  1. Anders Petter Andersen

    22. mai 2019 at 21:38

    Lyngør er et flott sted å besøke hele året. Godt skrevet artikkel.👍🏻

    • Mette M. Karterød

      25. mai 2019 at 20:54

      Ja veldig fint der ute i havgapet. Flere burde ta ferja ut på dagsturer.

Comments are closed.