Frankrike – Norge

Fra fjellene i Frankrike via Sveits, Tyskland, Danmark og ferja hjem.

4.7.2019

Igjen en plan som måtte skrinlegges. Den nye planen var å kjøre over Grossglockner, fordi vi visste fra tidligere MC-turer at naturen var flott. Men da YR meldte minus 3-4 grader var det neitakk, dette har vi prøvd før. Vel ønsket vi oss bort fra hetebølgen i Frankrike, men da får da være måte på 😉

Det ble til at vi kjørte opp til Val-d`Isere og opp mot Col de l`Iseran. Og foran oss på vei opp lå 3 søte små gamle Fiater. De passet veldig godt inn i naturbildet synes vi.

3 Fiat i Val d`Isere
3 Fiat på rad i Val-d`Isere

Vi måtte være der på den tiden av året hvor det blomstrer mest i fjellene. Det var et helt utrolig blomsterhav, med planter som stadig ble lavere og lavere ettersom vi nærmet oss toppen.

Blått er flott
Gult er kult
Forglem-meg-ei

Det kom ingen biler opp fra den andre siden av fjellet, så vi gikk ut ifra at veien var stengt i den retningen fremdeles. Og var veldig glad for at vi iallefall kunne komme opp fra denne siden. For det var litt av en opplevelse og ikke minst utsikt, begge veier.

Kirken på toppen av fjellet

Toppen ligger på 2770 m.o.h og er det nest høyeste passet man kan kjøre over med bil, i Europa vel å merke.

2770m over havet

Fra vei ned fra toppen hadde vi en fantastisk utsikt over daler og fjell og ikke minst heiser og skiløyper. For dem var det mange av.

Utsikt fra parkeringsplassen
Langt der nede er Val-d`Isere
Heiser og veier over alt

Ned til Bourg St.Maurice og videre. Ett hopp og et lakk, så var det Italia , og over lille St.Bernhard, over på kjente veier mot courmayeur, og Entre`ves, hvor det er mulig å ta heisen opp til Monte Bianco, som det heter på den Italienske siden. Eller ta tunnellen gjenom hele fjellet. Husker ikke eksakt prisen, men det var vel ikke akkurat billig mener jeg iallefall å huske.

Som et lite hint – Her har vi faktisk vært tidligere, og jeg legger ved 2 lenker til innlegg fra Monte Bianco og naturen rundt.

https://www.reisefryd.no/2018/02/21/dole-til-lille-st-bernhard/

https://www.reisefryd.no/2018/02/28/monte-bianco/

Vi stod en stund og beundret utsikten mot fjellet og mimret litt om sist vi var her. Før vi satt oss i bilen og tok tunnellen gjennom hele fjellet. Ut av tunellen er man i Frankrike igjen. Så kjørte vi i retning Furkapass.

Det er ikke mange km før man er i Sveits, og veiavgift på 40 Euro, i 2019. Mens det er mulig å velge dager og uker for Østerike, må det betales for 1 helt år i Sveits. Synd men sant.

Grimselpass og opp til Furkapass hadde vi vært tidligere, på mctur og 2 hjul, i juli. Og da var det snø her, noen hadde laget snømann i veikanten, brrrrr. Kald opplevelse, og litt glatt.

Har alltid laget egne albumer for hver lengre tur vi har vært på. For å ha til senere når man ikke er helt sikre på hvor man har kjørt og vært. Bildene er fra turen over og ned Grimselpass i juli 2000.

Svingete vei opp mot Grimselpass

Mye greiere denne gangen, med skyer som sakte men sikkert forsvant oppover fjellene, og sola som ble sterkere og viste alt det grønne.

Veien opp til Furkapass
To små «prikker» på den andre siden i snøen, skiturister.

………Før tåka kom tilbake.

Mens vi kjører i retning Altdorf ser vi et fjell i det fjerne som rager over de fleste, og veien tar oss i den retningen. Over nytt fjellpass og overnatting på et lite sted som heter Attinghausen som ligger like i nærheten av Altdorf. Fra soverommet kan vi se rett på fjellet, men fra den andre siden. Men spurte vi hva det het, nope, så det vet vi fremdeles ikke desverre.

Neste dag 5.7.2019

Vi startet tidlig neste dag mot Schwyz, la merke til det på grunn av alle konsonantene. Videre over bro på Obersee, og deretter St.Gallen. Vi vingler litt frem og tilbake før vi finner ferjekaia over Bodensee.

På ferja, Bodensee

Hadde en fantastisk tur over, på helt damstille vann. Og Bodensee er STOR, så jeg vil ikke tro at det skjer for ofte. Midt på sjøen forlater vi Sveits.

Damstille blågrønt vann, Bodensee
…………………Luftskip som svevde over vannet

Ferja går til land i Friedrichshafen i Tyskland.

Derfra kjørte vi videre mot Ulm og kom nesten helt fram til Hamburg. Lang dag.

6.7.2019

Fra Hamburg kjører vi neste dag til Hirtshals og tar ferja til Kristansand .

Og når man ikke behøver å lese så mye på kart og annen informasjon, ja så er det jo kjekt å ha noe annet å gjøre, mens veien farer forbi, mil etter mil 😉

Nei, jeg satt ikke slik da vi kjørte, dette er en i en pause.

I Hirtshals har det tydeligvis blåst godt i dagene før vi kom, det var rett før veien måtte måkes – for sand.

Ferja hjem, og er hjemme en halvtime inne i 7.juli. Gysla lang dag for å si det slik.