Oltidsveien i Østfold

oktober 2020

Noen ganger kan man planlegge lang tid i forveien og noen ganger får man mindre tid. Ble spurt om å være med dagstur til Sarpsborg. Heldigvis husket jeg noe fra tidligere om helleristninger og en spesiell vei.

Så jeg sa ja til å bli med og forlangte en runde langs oltidveien som bonus. Det er en historisk rundtur som byr på Norges mest konsentrerte samling av oldtidsminner fra bronsealder og eldre jernalder. Her finner du Gravrøyser, steinringer, bygdeborger og store helleristningsfelter.

For oss ble starten på runden rett etter Hafslund hovedgård. Ruten er veldig godt merket med brune skilt for selve ruta, og godt skiltet med navn til de mange enkeltstedene. Også de skiltene er brune. Det er parkeringplasser i nærheten av severdighetene. Noen steder er rett ved veien og noen steder må man gå litt på en fine turstier.

Første stopp for oss var Bjørndalsskipet fordi jeg leste på nettet at skulle man velge et spesielt sted, så skulle man velge dette. Fordi «Bjørnstadskipet er etter sigende Nord-Eruopas største enkeltstående helleristning. Et stort skip med to tvillingguder med hevede økser i hendene står på dekk og skuer utover. Skipet er hele 4,5 meter langt og er ristet inn i en loddrett bergflate». Jeg personlig er nok ikke helt enig i at det var dette stedet som gav meg mest, men det får vel den enkelte bedømme selv.

Det kan ha hatt noe med det flate grå lyset å gjøre, for det var ikke helt lett å få gode bilder derfra.

Videre til Solberg, som er rett ved veien, med en ferdig bygget sti mellom de to feltene der. Rett bak feltet lå et hus med hage. Wow, snakk om ha historien rett utenfor husdøra!

«Solberg, den store fortellingen
Helleristninger som kanskje viser den store skapelsesfortellingen fra Nordens bronsealder religion. Her finnes firehjuls vogner, et stort og et lite tre, fryktinngytende guder, solbilder og skålgroper med mer. Feltet ligger helt inntil veien og er lett tilgjengelig.»

Disse syntes jeg var veldig fine, både det feltet som var rødmalt og det som ikke var gjort noe med.

Bildet viser hva vi faktisk kunne ha sett på helleristningsfeltet under. Dersom lys og vinkler hadde vært perfekt. Desverre var det grått og vi måtte nøye oss med å se på bildet hva som skulle vært der. Likevel, det er imponerende å stå der og se det slik de ville ha sett det for mange tusen år siden, uten farge. Bare som lyse nyhugde helleristninger i fjellet.

Så til Solbergtårnet. «Ved E6 langs RV 100 mellom Skjeberg og Fredrikstad ruver Solbergtårnet med sine 30 meter. Dette er en annerledes rasteplass hvor man fra utsiktstårnet kan se hvordan de mange fornminnene fordeler seg utover slettelandet.» Desverre var det stengt pga vekterstreik, stod det på en lapp.

Samtidig var det utrolig mye informasjon på veien opp til døren og nede på selve plassen. oppdelt, med tak og flotte bilder og god tekst på hver eneste en

Ikke alltid like lett å få øye på helleristningene nei…

Utfra det vi leste der fant vi uth hva mer vi ville se på ruten og hva som kunne utelates. Det hadde tatt oss mange timer å komme til Sarpsborg og like mange igjen hjem. Derfor valgte vi litt blant alle de spennende stedene.

For dem som har en hel dag til disposisjon vil jeg anbefale å ta med alle postene. Dersom det er mulig, ref åpningstider og den slags.

«Begby, enestående helleristninger
2 store, flotte helleristningsfelt (Gullskår og Skolefeltet) på hhv oversiden og nedsiden av hovedveien. Ristningene er fra yngre bronsealder og feltene er noe av det flotteste vi har i Norge av såkalte jordbruksristninger. Varierte motiv, blant annet skip med stevner i dyreform, vogner, solsymboler, nettmotiv og mennesker. Her finner du også to av de mest kjente enkeltstående ristningene i Østfold; Begbymannen og Danseren.»

Begby, i bronsealderen stod vannet 12 – 17 meter høyere enn i dag. I Østfold og Bohuslæn ligger Nord-Europas største konsentrasjon av helleristninger.

På Begby finnes noen av de flotteste av alle, skip, vogner hester, mennesker og mange andre motiver, i alt 170 forskjellige motiver

Rytter og groper og fotspor.

Det var høst og noen av helleristningene var dekket av løv, vi lot det være slik. Kanskje vi skulle ha feid dem bort for å se mer, men akkurat da føltes det ikke riktig å gjøre det. Men på bildet over kan man skimte rytteren som er bekrevet i teksten under.

Begby er delt opp i flere felt. Bygget opp med trapper. Deler av feltet er gjerdet inne fordi det går dyr der enkelte deler av året. Samtidig som det er en port som kan åpnes og lukkes slik at den som vil også kan gå også dit for å se andre deler av feltet.

«Steinring feltet på Hunn
Dette oppfattes av mange som det mest spektakulære kulturminnet på ruta. En rekke graver fra før-romersk jernalder bestående av ringer med store steinblokker, samt enkelte mindre graver og røyser også fra yngre jernalder er spredt over et stort område og skaper en helt spesiell atmosfære på denne vakre lysningen i skogen. Arkeologene mener at de fleste av de større steinringene opprinnelig besto av 13 steiner. Under registrering på 1950-tallet fant man 11 rundhauger, 13 røyser, 11 runde steinsettinger, 2 runde steinlegninger, 1 rundhaug med fotkjede og hulveispor, samt noen få helleristninger. Det er også funnet spor etter bronsesmedvirksomhet her på Hunn og trolig har menneskene her behersket kunsten å støpe smykker og våpen i bronse i over 600 år.»

Vi stoppet ikke her, så desverre har jeg ingen bilder herfra.

All tekst som står i anførselstegn er hentet fra en nettside, legger ved lenken under for her er mere informasjon om stedene enn det jeg har skrevet i bloggen.

https://www.visitnorway.no/listings/oldtidsruta-en-reise-i-fortiden/18758/

Etter Begbyfeltet kjørte vi videre mot Fredrikstad før vi tok av og fulgte veien opp opp mot Hafslund igjen. Runden var fullført. Og vi begynte på hjemvei.

Utsikt fra en av parkeringsplassene for severdighetene.

I disse Covid 19 tider med begrensninger på reiser og større menneskemenger, kan dette være en fin tur for de av oss som er litt rastløse og ønsker å forflytte seg litt. For dersom man er 2 eller flere i bilen, og kun er på de de severdighetene som er utendørs bude dette være helt perfekt med tanke på smitte og smittevern.

Det siste funnet er Hjellestadskipet, selv om det nok er fra en tid nærmere vår tid enn alt det andre. Funnet undersøkes nå i 2020. Se mer informasjon på bildene under.